2011. október 15., szombat

Agatha Christie: Az alibi

Óóó...ezt is imádtam! Agatha könyv, szóval gondolom érthető. Azt hittem, hogy az elsőnél nem lehet, jobb. Mégha jobb nem is volt az egyenlő szint mindenképp megven.

Tartalom:
Mrs. Argyle-t, a dúsgazdag, jótékony hölgyet, három leány és két fiú örökbe fogadó anyját holtan találják a nappalijában. Valaki piszkavassal szétverte a fejét.
A rendőrség úgy véli, tudja, ki a tettes. Letartóztatják az egyik mostohafiút, Jackót, aki ellen vannak bizonyítékok - s akinek volna alibije, csakhogy az úrvezető, aki a gyilkosság időpontjában felvette a kocsijába, nem kerül elő. Jackót elítélik, és meghal a börtönben.
Eltelik két esztendő. Dr. Calgary, a sarkkutató hazatér Angliába. Régi újságokat lapozva megdöbbentő hírre bukkan. Feltámadnak benne az emlékek. Két évvel azelőtti balesete, az amnézia - tennie kell valamit.
Dr. Calgary biztos benne, hogy a rendőrség tévedett. Cselekszik. Jackót törvényileg rehabilitálják. De a család nehezen elnyert békéje odavan. Mert ha nem Jacko, a fekete bárány a gyilkos, akkor ki? Csak a közvetlen környezet valamelyik tagja követhette el a szörnyű tettet. De kicsoda? A szelíd, tudós férj? A ragaszkodó, fiatal titkárnő? A cseléd? A lányok? A másik fiú?
Még egy gyilkosságba és egy gyilkossági kísérletbe kerül, míg dr. Calgary levezekli - vétkét -, és bravúros amatőr nyomozással felgöngyölíti az eredeti és az új bűnügyeket.

Nos, már a tartalom is izgalmas, nem igaz? Hát még olvasni! :) A történet szintén úgy kezdődött, hogy te jó ég ebből, hogy lesz valami? Aztán lett egysmás. Hisz itt is belelehetett látni egy ház életébe, az emberek viszonyába. A gyerekek közül akiket örökbe fogadtak nem mindenki volt hálás ezért, és az örökbefogadóikra sem úgy tekintettek, mint anyára...vagyis, hogy nem mindenki. És az a cseléd aki munkát kapott ő sem volt hálás. Sőt! Szóval ahogy egyre jobban ment előre a történet egyre hajtépöbb lett a helyzet. Ki lehet az? Kilehet az? És amikor a végén kiderült...nos ugyanaz a ledermedt hatás. A köny annyira logikus és végig próbálja a megoldásra terelni a hangsúlyt, de ugyanazon a vonalon ott van egy csapda amibe szerintem minden olvasó belelép. Nagyon  jó könyv! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése